Historiek

Hoe het begon....

In de lente van 2012 leerden we het concept cohousing én elkaar kennen via het initiatief “Cohousing Dilbeek”.

Het opzet toen was een cohousingproject rond “Hostellerie D’Arconati”: een droomlocatie in het centrum van Dilbeek, waar we naast het hotel nieuwe woningen zouden bouwen. Het hotel-restaurant zou daarbij ideaal kunnen fungeren als gemeenschappelijke ruimte.

Architectendag

Samen een architect kiezen …
Verschillende architecten werden aangezocht om hun visie en ideeën over ons project te komen toelichten. Op een zaterdag kregen 7 architecten elk een uur tijd om dit aan ons te kunnen uitleggen. 7 architecten gingen de uitdaging aan met 7 verschillende visies en nog veel meer ideeën. Hoe kiezen? Geen gemakkelijke beslissing, maar uiteindelijk bleek Bart Cobbaert (Denc Studio) het meeste perspectief te bieden. 
De man die ons overtuigd heeft: Bart CobbaertGewapend Met Bart aan onze zijde zijn we dan rond de tafel gaan zitten met de diensten Ruimelijke Ordening van Dilbeek en Vlaams-Brabant. Met succes, want in plaats van de oorspronkelijk voorziene 5 woningen werd de inplanting van maar liefst 8 nieuwe woningen goedgekeurd.

Groepsactiviteiten

Cohousen betekent vooral samen aan een project werken. Vergaderen is noodzakelijk, maar nog veel belangrijker is het om elkaar te leren kennen. En hoe kan dat beter dan door gezellig samen te tafelen?


  

Groepsuitbreiding

Alles begint met een idee, een droom van enkele mensen. Maar cohousen kan pas werkelijkheid worden als er voldoende durvers samen mee de sprong willen wagen. Infoavonden / mailings / mond tot mond / pers / affiches / reclameborden / Facebook … geen moeite werd gespaard om samen een groep te smeden die tenslotte een bod op de beoogde site heeft uitgebracht.

Maar uiteindelijk is het project in Dilbeek jammer genoeg toch nog gestrand toen er plots een projectontwikkelaar opdook met een hoger bod.

We blijven er echter van overtuigd dat cohousing een mooie én realiseerbare droom is, dus wij gaan door! Een VZW werd opgericht, het werkgebied uitgebreid en de statuten uitgewerkt. Nu de groep verder vorm geven om dan hopelijk snel de geschikte site te vinden!

Een iets andere aanpak, waar we er alle vertrouwen in hebben!